Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ارتودنسی دندان

ارتودنسی دندان نقش بسیار مهمی در زیبایی ظاهر و درنتیجه افزایش اعتمادبه‌نفس افراد دارد. خدمات دندانپزشکی امروزه خیلی بیشتر از دندان کشیدن ساده و درمان‌های معمولی است. با پیشرفت تکنولوژی در زمینه پزشکی خصوصاً دندانپزشکی، خدمات و درمان‌ها بسیار متنوع شده اند. قسمت عمده‌ای از این درمان‌ها را خدمات زیبایی دندان تشکیل می‌دهد.

در حال حاضر یکی از پرتقاضاترین درمان‌ها و خدمات دندانپزشکی، ارتودنسی است. از این درمان می‌توان برای افراد با شرایط متفاوت و در سنین مختلف استفاده کرد. در ادامه مطلب از کلینیک دندانپزشکی دکتر کیهان با ما همراه باشید تا در مورد ارتودنسی دندان و مراحل انجام آن صحبت کنیم.

ارتودنسی دندان چیست؟

اصطلاح ارتودنسی به معنی صحیح یا صاف‌کردن دندان‌های نامرتب است. ارتودنسی دندان یعنی دانش، علم و مهارت اصلاح دو مشکل ناهماهنگی یا نامنظمی دندان‌ها و روابط غیرطبیعی و نادرست بین‌فکی. ارتودنسی برای دندان‌های کج و ناصاف دقیقاً شبیه به یک معجزه عمل می‌کند. این مهارت شاخه‌ای از علم دندانپزشکی است که تمرکز آن بر روی تشخیص و درمان دندان‌های نامنظم و کج است.

در مواقعی دندان‌ها و فک‌ها تراز، نظم و هماهنگی طبیعی خود را از دست می‌دهند. در چنین مواقعی ارتودنتیست با روش‌های گوناگون و انواع تکنیک‌ها و وسایل مختلف، به نظم‌دادن و هماهنگ‌کردن دندان‌ها اقدام می‌کند. با این کار هم‌پوشانی فک‌ها و دندان‌ها به حالت نرمال و طبیعی خود برمی‌گردند، طرح لبخند طبیعی‌تر شده و به بهبود عملکرد دهان و دندان نیز کمک می‌کند.

اگرچه امروزه ارتودنسی در سنین بالا هم انجام می‌گیرد؛ اما کلاً اگر این روش درمانی در سن ۷ تا ۹ سالگی انجام گیرد، از بروز مشکلات بیشتر در بزرگسالی جلوگیری کرده و درصد موفقیت‌آمیز بودن درمان بیشتر خواهد بود.

ارتودنسی دندان چیست؟

انواع وسیله های ارتودنسی چیست؟

براکت

براکت ارتودنسی طراحی های مختلف دارد اما سیستم عملکرد همه آن ها به یک صورت است. در سیستم براکت، نگین های براکت که به دندانها چسبانده می شوند نقش دستگیره را ایفا می کنند و سیم ارتودنسی این دستگیره ها را گرفته و دندانها را می کشد. انواع مختلف براکت عبارتند از براکت فلزی، براکت سرامیکی، براکت پشت دندانی یا لینگوال.

 الاینر شفاف یا اینویزیلاین

وظیفه این وسیله ارتودنسی مشابه براکت است یعنی دندان‌ها را به جایگاه بهتری هدایت می کند اما در آن از هیچ قطعه فلزی استفاده نشده و تنها از پلاستیک شفاف ساخته شده است تا در دهان نامرئی باشد.

هدگیر

در ارتودنسی هدگیر  بیشتر در گذشته رایج بوده است، وسیله ای است که بر روی سر قرار می‌گیرد و از جلو به حلقه فلزی که دور دندان آسیاب انداخته شده است و یا به بخشی از براکت متصل می شود. هدگیر خود انواع مختلف دارد که هر کدام برای حل مشکل ارتودنسی خاصی استفاده می شوند.

بایت پلیت

این وسیله ارتودنسی برای اصلاح مشکل اوربایت استفاده می‌شود. به این صورت که اجازه نمی دهد فک بالا هنگام بسته شدن دهان بیش از حد پایین بیاید.

ورسس و الاستیک

فنر فورسس یا فورسوز فنر فلزی است که به براکت دندان های آسیاب بالا و دندان های جلویی پایین وصل می شود تا موقعیت این دندانها نسبت به هم را اصلاح کند. الاستیک حلقه کشی است که همانند فنر فورسس برای اصلاح موقعیت دندان های بالا به دندان های پایین استفاده می شود.

هربست

این وسیله در دوران رشد اسکلتی در کودکان و نوجوانان استفاده می‌شود و به همراستایی و اصلاح تناسب بین دندان ها و فکهای بالا و پایین کمک می کند. به این ترتیب که رشد فک پایین را افزایش می‌دهد و جلوی رشد فک بالا را میگیرد تا مشکل جلوزدگی فک بالا اصلاح شود.

پهن کننده کام

 پهن کننده کام که به آن وسیع کننده کام هم می‌گویند وسیله‌ ای برای پهنتر کردن سقف دهان در سن رشد است تا فضای بیشتری در قوس دندانی ایجاد شود و مشکل تنگی کام برطرف شود.

نگهدارنده ارتودنسی یا ریتینر

این وسیله ارتودنسی پس از درآوردن براکت استفاده می شود تا دندان ها در جایگاه جدید خود تثبیت شوند و به موقعیت قبل برنگردند.

نگهدارنده ارتودنسی یا ریتینر

فضا ساز یا جدا کننده ارتودنسی (Separator)

این وسیله ساده در واقع یک قطعه پلاستیکی یا فلزی کوچک است. بین دو دندان آسیابی که تنگاتنگ یکدیگر قرار گرفته اند، گذاشته می‌شود. با این کار کمی بین آنها فاصله ایجاد می‌شود. هدف از ایجاد فاصله این است که بتوان حلقه فلزی لازم برای سیستم براکت را دور دندان آسیاب انداخت.

فضا نگهدار

این وسیله ارتودنسی که انواع گوناگون دارد برای حفظ طول قوس دندانی پس از افتادن دندان شیری استفاده می‌شود تا جای کافی برای بیرون زدن دندان دائمی باقی بماند.

مراحل انجام ارتودنسی دندان

طبق تجربه‌ای که داریم می‌گوییم که از میان مراجعه‌کنندگان به کلینیک دندانپزشکی ما، هیچ دونفری دقیقاً یک مشکل با مشخصات و جزئیات مثل هم ندارند. پس روش و مراحل درمان برای همهٔ افراد یکسان نیست. بااین‌حال تعدادی مرحله مشترک وجود دارد که همه بیماران آن‌ها را در طول درمان می‌گذرانند. جهت آشنایی با ۷ مرحله انجام ارتودنسی دندان با ما همراه باشید.

  1. مشاوره، ارزیابی و معاینه تخصصی

همیشه قبل از شروع درمان، با همهٔ مراجعین خود، یک گفت‌وگوی دوستانه و صمیمی داریم. غالباً افراد از طریق سایت و یا تماس تلفنی با ما ارتباط برقرار می‌کنند که هماهنگی‌های لازم برای مراجعه حضوری را برایشان انجام می‌دهیم. در این جلسه، ابتدا معاینه فیزیکی انجام می‌گیرد و دهان و دندان را به‌صورت چشمی و با کمک تجهیزات معمولی دندانپزشکی چک می‌کنیم. پس از آن‌همهٔ مشکلات احتمالی و موجود را تشخیص می‌دهیم.

البته کار تشخیص، فقط به معاینه محدود نمی‌شود و با کمک تصاویر اشعه ایکس، وضعیت فک و موقعیت دندان‌های شما بررسی خواهد شد. بعضی وقت‌ها مشخص می‌شود برخی از بیماران به درمان نیاز ندارند و روش‌های جایگزین به آن‌ها توصیه می‌شود. اما در بیشتر موارد، پس از مشخص‌شدن مشکل و شدت آن، درباره درمان، روش و نوع منظم‌شدن دندان یا فک، هزینه‌ها، مدت‌زمان انجام آن و …. به طور کامل با بیمار صحبت و گفتگو خواهیم کرد.

مراحل انجام ارتودنسی دندان

  1. قالب‌گیری دندان‌ها

بعد از معاینه برای بیشتر بیمارها، فرایند قالب‌گیری دندان را انجام می‌دهیم. مخصوصاً این کار را برای بیمارانی که قصد دارند ارتودنسی نامرئی با پلاک شفاف استفاده کنند حتماً انجام می‌دهیم. هدف از این کار پیش‌بینی مسیر پیشرفت درمان و ساخت پلاک ارتودنسی است. با این کار چگونگی حرکت‌کردن دندان‌ها برای رسیدن به حالت صاف و منظم را بررسی خواهیم کرد.

  1. نصب وسایل

 وسایل و ابزاری وجود دارند که جهت نظم‌دادن به دندان‌های شما، مورداستفاده قرار می‌گیرند. به طور معمول به این ابزار دستگاه ارتودنسی گفته می‌شود. خیلی صریح بگوییم که اگر این دستگاه‌ها نباشند، عملاً نمی‌توان دندان‌های بیمار را منظم و مرتب کرده، یا در موقعیت آن‌ها تغییری ایجاد کرد.

  1. تنظیمات دستگاه و جلسات دوره‌ای

در طول زمان ارتودنسی هر چند وقت یکبار، جهت انجام ویزیت دوره‌ای به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید. این مراجعات و جلسات ویزیت باید تا آخر دوره درمان، حتماً به شکلی منظم انجام شود. در طول این جلسات، سلامت دهان و دندان شما و دستگاه‌ها چک و تنظیم می‌شوند. جلسات و مراجعه به کلینیک مطابق برنامه از پیش مشخص شده خیلی مهم است. این کار باعث روند درست منظم‌شدن دندان‌ها  در زمان پیش‌بینی‌شده می‌شود.

  1. برداشتن دستگاه‌ها و مشاهده نتایج درمان

در جلسه آخر، دستگاه‌های ارتودنسی از روی دندان‌های شما برداشته می‌شود و برای اولین‌بار، شما با دندان‌های هماهنگ و این بار بدون بریس روبرو می‌شوید. این یکی از زیباترین لحظات در کلینیک دندانپزشکی ما است. چرا که بعد از ماه‌ها صبر شما، و با کارهایی که دکتر کیهان انجام دادند حالا نتیجه پایانی حاصل شده است.

  1. حفظ نتایج درمان در این مرحله حساس ارتودنسی

تمامی دندان‌ها تمایل ذاتی دارند که جابه‌جا شده و تغییر جهت دهند. این جابه‌جایی یک‌شبه اتفاق نمی‌افتد، بلکه در درازمدت و در طول ماه‌ها و سال‌ها رخ می‌دهد. به‌طوری‌که شما خودتان اصلاً متوجه آن نمی‌شوید. وقتی که غذا می‌خورید، چیزی می‌جوید یا به دندان‌ها نیرو وارد می‌کنید، دندان‌ها به‌اندازه خیلی کمتر از میلیمتر حرکت کرده و این اصلاً خوب نیست.

اتفاقاً پس از انجام ارتودنسی نیز ممکن است این اتفاق بیفتد و حتی در بعضی موارد شاهد برگشت ارتودنسی و کج‌شدن یا تغییر موقعیت دندان‌ها نیز باشیم که اصلاً مسئله خوبی نیست. ولی جای نگرانی نیست؛ چون ما بعد از تمام‌شدن درمان به شما نگهدارنده ارتودنسی می‌دهیم که از به‌هم‌خوردن هماهنگی و نظم دندان‌ها بعد از درمان ممانعت کند.

  1. ادامه‌دار بودن ارتباط دوستانه با بیماران

در آخرین روز از درمان، شما مراحل آخر ارتودنسی را پشت سر می‌گذارید، اما این دیدار آخر ما با هم نخواهد بود. در حقیقت، در جلساتی به معاینه دهان و دندان و وضعیتتان پس از ارتودنسی می‌پردازیم.

چه زمانی نیاز به ارتودنسی دندان است؟

فقط ارتودنتیست تعیین می‌کند که آیا شما به ارتودنسی دندان خود نیاز دارید یا این‌که اصلاً به ارتودنسی نیازی ندارید. دندانپزشک با عکس‌های رادیوگرافی و گرفتن قالب از دندان‌ها متوجه نیاز شما به ارتودنسی می‌شود. چنانچه دندان‌های شما به ارتودنسی احتیاج داشته باشد، ارتودنتیست برنامه درمانی متناسب با شرایط بیمار را طرح‌ریزی می‌کند. همچنین مراقبت‌های بعد از ارتودنسی دندان را به بیمار توضیح می‌دهد.

چه زمانی نیاز به ارتودنسی دندان است؟

انجام و اجرای ارتودنسی در مطب دکتر کیهان قدیمی

ارتودنسی دندان درمانی زیبایی است که می‌تواند مشکلات مربوط به ناهنجاری‌های دندان و فک را رفع کند. هنگامی‌که دندان‌های شما منظم نیست و یا دندان‌های شما به‌خوبی روی‌هم قرار نگرفته باشند، ارتودنسی ممکن است گزینه مناسب و راه‌حل خوبی برای شما باشد. بهتر است پیش از شروع ارتودنسی اول با یک متخصص نظیر دکتر کیهان مشورت کرده و بعد بهترین روش درمان را جهت رفع مشکلاتی که مربوط به دندان‌هایتان است انتخاب کنید. برای مشاوره، مراجعه و معاینه و اطلاع از قیمت ارتودنسی نیز می‌توانید با کلینیک دندانپزشکی دکتر کیهان تماس حاصل نمایید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

ما همراه شما در راه بهبود دندان و لبخند زیبای شما هستیم !

راه‌های ارتباطی

آدرس : سعادت آباد ، رو به رو صرافها جنوبی ، پلاک 62 ، طبقه 1 واحد 4

 

کلیه حقوق این وبسایت محفوظ است.

طراحی شده توسط تیم نتواریوم